logo

Zwemvereniging ZOB ’66
Oud-Beijerland

Algemeen Zwemmend Redden

Nederland is een waterland en het gebeurt helaas nog regelmatig dat kinderen of volwassenen ongewild te water raken. Wanneer je goed kan zwemmen is dat meestal geen probleem maar als het bijvoorbeeld koud is wordt het al moeilijker om te zwemmen. Ook kan je in het water komen door een ongeval, met of zonder letsel, en kan je niet zelfstandig uit het water komen. Op zo’n moment is het prettig als er iemand is die je kan komen redden of hulp kan halen zodat je niet verdrinkt.

Op dinsdagavond kan je bij  ZOB’66 leren hoe je anderen en jezelf redt als je te water raakt. Door het op een speelse en ongedwongen manier aanleren van allerlei handelingen ben je na verloop van tijd "als het eens nodig mocht zijn" in staat om jezelf en anderen te redden.

Lid worden

Heb je zwemdiploma A en B? Kom dan gerust een keertje kijken of zelfs meedoen op de dinsdagavond! Wij zwemmen elke dinsdagavond tussen 18.30 en 19.10 uur, de trainingen worden begeleid door minimaal twee trainers.

Brevetten

De afdeling zwemmend redden is aangesloten bij de KNBRD, tijdens de trainingen wordt er geoefend conform de "nieuwe" opleidingslijn voor Zwemmend Redden van Reddingsbrigade Nederland welke sinds 1 september 2010 is ingevoerd. Deze opleidingslijn bevat de volgende brevetten waarvoor examen kan worden gedaan:

  • Junior Redder 1 t/m 4
    Er wordt vooral geoefend op zelf redden en het verbeteren van de zwemtechniek. Deze brevetten sluiten uitstekend aan op het Zwem-ABC.
  • Zwemmend Redder 1 t/m 4
    Tijdens het trainen voor het halen van deze brevetten oefenen we om anderen te redden vanaf de kant en vanuit het water. De "drenkeling" wordt op een langere afstand vervoerd of wordt zelfs van bodem gehaald. Ook wordt getraind op het redden van een onrustige drenkeling.
  • Life Saver 1 t/m 3
    Bij de examens van deze brevetten wordt ook de theorie getoetst . Bij Life Saver 1 krijgt de kandidaat 20 schriftelijke vragen, bij Life Saver 2 en 3 wordt het examen mondeling afgenomen.

 

De nadruk bij alle diploma’s ligt op het werken bij een ongeval, samenwerken met  georganiseerde hulpverlening, verantwoording nemen over het eigen handelen en leiding geven bij een redding met meerdere redders.

Tijdens de lessen maken we gebruik van reddingsmiddelen zoals reddingsklossen, werpzakken, reddingslijnen/tuigjes en rescue tubes. Ook oefenen we met duikringen en poppen die opgedoken moeten worden. Sinds de invoering van de nieuwe brevetten wordt er geoefend met zwemvesten en zwemvliezen.

Ook leer je bevrijdingsgrepen en vervoersgrepen zodat je de drenkeling kan vervoeren zonder dat je jezelf en de drenkeling in gevaar brengt.