Archive for oktober, 2017

okt
30

NJJK limiet voor Rozemarijn

Afgelopen zaterdag heeft Rozemarijn van Haaff een NJJK limiet gezwommen in Papendrecht; op de 50 meter schoolslag zwom ze 35.62. Hiermee heeft ze zich gekwalificeerd om in december mee te mogen zwemmen met de Nederlandse Junioren & Jeugd Kampioenschappen korte baan in Eindhoven. Van harte gefeliciteerd met dit resultaat Rozemarijn! Heel knap gedaan.
We houden jullie uiteraard op de hoogte zodra hierover meer informatie beschikbaar is.

https://www.knzb.nl/vereniging__wedstrijdsport/wedstrijdsport/zwemmen/kampioenschappen/njjk_korte_baan/

okt
29

Brillen tip!

Zwembrilletjes…

Je zwembril is je grootste vriend (zonder bril zie je niets) maar kan tegelijkertijd ook je grootste vijand zijn.

Want, wie kent het niet? Duik je vol enthousiasme het zwembad in, hangt je zwembrilletje opeens om je nek of zit zitten de glaasjes vol met water… Zeker als dit tijdens een wedstrijd gebeurt, is dit erg vervelend!

Hieronder lees je 6 tips die ervoor zorgen dat je zwembril blijft zitten waar hij hoort!

  1. Zorg dat jouw bril perfect past.

Bij de aanschaf van een zwembril kun je al uitproberen of de zwembril goed op jouw hoofd past, of toch niet. Zonder de elastiekjes moet het brilletje (op het droge) namelijk ook op je ogen blijven zitten als je de glaasjes aandrukt. Dit kun je alvast proberen in de winkel.

  1. Neem 2 verschillende brillen, 1 voor de wedstrijd en 1 voor de training.

Omdat je zwembril best snel slijt, wil je je favoriete bril alleen tijdens de wedstrijd op doen. Doordat je ‘m minder vaak gebruikt, rekken de elastiekjes minder snel uit en blijft de bril beter zitten. Natuurlijk kun je wel alvast tijdens de training proberen hoe strak de bril moet zitten tijdens het duiken. Weet je hoe strak de elastiekjes moeten? Bewaar de bril dan voor de wedstrijd!

  1. Doe een tweede badmuts op.

Deze badmuts gaat over je badmuts en bril heen en zo kunnen de elastiekjes niet verschuiven. Op deze manier schieten de elastiekjes in ieder geval niet van je hoofd richting je nek! Wacht wel met het opdoen van de tweede badmuts tot vlak voor je race. Anders krijg je straks hoofdpijn.

  1. Zet je brilletje strak maar doe ‘m pas een paar minuten voor de race op.

Je zwembril hoort nou eenmaal best strak te zitten. Als jij op je aller-hardst afzet van het startblok, komen er best wat krachten vrij zodra je het water raakt. Zet je bril dus zo strak als nodig maar wacht (net als met de tweede badmuts) met het opzetten van je bril tot vlak voor de race. Je wilt geen hoofdpijn of zere ogen krijgen voordat je gaat racen.

  1. Zorg ervoor dat de elastiekjes niet gedraaid zitten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ranomi & Michael Phelps

Deze laatste tip is ook erg belangrijk. Als de elastiekjes op je hoofd namelijk al gedraaid zitten  als je het water in duikt, is de kans groter dat de elastiekjes gaan verplaatsen op je hoofd.

Al met al zijn er wel wat dingen die je kunt doen maar je ontkomt er niet aan dat je zwembril soms  afschiet.  Dit overkomt ook de zwemtoppers en daarom zie je ook de echte toppers voor hun race aan hun zwembril zitten.

Schiet je bril, na alle voorzorgsmaatregelen toch af? Of komt er water in? Dan is er maar 1 ding dat je kunt doen: proberen toch het beste van je race te maken!

 

okt
16

Junioren – Jeugd – Senioren circuit #1

Op zaterdag 14 oktober reisde de junioren, jeugd en senioren zwemmers af naar Sliedrecht voor deel 1 van het junioren, jeugd senioren circuit. De zwemmers namen niet alleen 45 PR’s mee naar Oud-Beijerland, maar zorgen er ook voor dat er een zak vol eremetaal richting de Hoeksche Waard ging. In totaal werden er 57 medailles behaald, de buit bestond uit 22 gouden medailles, 17 zilveren & 18 bronzen.

Goud was er voor: 
Jens (50 school), Mart (400 vrij, 50 school & 100 vlinder), Stefan (200 wissel), Jesse (100 rug), Boaz (50 vrij), Enisa (50 rug), Thirza (50 vlinder), Loïs (50 rug), Wendy (200 rug & 100 vrij), Roos (100 school, 50 vlinder & 200 wissel), Kemangi (50 rug), Daphne (50 rug), Lotte van de Maas (50 vlinder & 200 wissel), Anna (50 vlinder & 200 wissel) en Jet (200 rug).

Opvallende PR’s waren er voor: 
Mart die voor het eerst onder de 5 minuten zwom op de 400 vrij (4.56.12) en een 1.06.71 op de 100 vlinder. Roos zwom onder de 1.20 op de 100 school (1.18.94), Ian onder de 28 op de 50 vrij (27.60). 
Michaël zwom een pr van 33 seconde op de 200 wissel, Silvy verbeterde haar tijd op diezelfde afstand met 20 seconden, Esmeralda met 13 seconde & Ewout zwom een pr van 11 seconde op de 200 wissel. Maud zwom op de 200 rug een pr van 21 seconde.

okt
08

Zwemvierdaagse ZVS

okt
02

Grote Clubactie loten…

“ In tegenstelling tot wat eerder aangekondigd is: de loten zullen vanaf dinsdag 10 oktober aanstaande worden uitgedeeld.

 

Het Bestuur

okt
02

1e plaats na ronde 1!!!

En daar is ‘ie dan, de eerste tussenstand van de Nationale Zwemcompetitie 2017-2018… Dankzij de vele PR’s van afgelopen zaterdag staan we op de 1e plaats!! Het verschil met onze vrienden De Geul is minimaal – slechts 1 seconde – dus op naar ronde 2!

okt
02

KNZB deel 1: 32 ereplaatsen

Zaterdag 30 september heeft het wedstrijdteam deel 1 van de Nationale Zwemcompetitie gezwommen. We zwemmen na de handhaving van vorig seizoen voor het vijfde seizoen op rij in de 1e klasse Regio West. De competitie bestaat dit seizoen uit vijf wedstrijden, die we allemaal in Papendrecht zwemmen in een poule met De Geul uit Papendrecht, PCG uit Gorinchem en De Biesboschzwemmers uit Werkendam.

De wedstrijd leverde weer flink wat PR’s op, maar liefst 63 dit keer!!! Ook een ongekend aantal was de medailleoogst, met 13 gouden, 12 zilveren en 7 bronzen in totaal maar liefst 32 stuks! Wat onze resultaten ons opleveren in de tussenstand is nog even afwachten, het gevoel zegt dat we goed gescoord hebben… Als de tussenstand bekend is, dan zetten we het online. Je kan het ook zelf in de gaten houden door hier te klikken.

Het dames estafetteteam 4×100 vrij met Roos, Rebecca, Almira en Wendy zwom naar een 3e plaats, waarna het estafetteteam jongens 4×50 wissel (Jesse, Mart, Christiaan en Chris)de concurrentie op maar liefst 16 seconden zetten.

Zoals gezegd werden er met de individuele programma’s een karrenvracht aan medailles en PR’s gescoord. Bij de minioren waren het Duco (25 rug), Anna (100 school), Tavi (100 school), Daniël (50 vrij) en Quinty (50 rug) die een gouden plak binnen wisten te halen. Roan viel op door bij de eerste keer direct onder de 2 minuten te zwemmen op de 200 school (1.58) en Duco dook als 7-jarige voor het eerst onder de 40 sec op de 50 vrij. De grootste PR’s van de middag kwam op naam van Laurens op de 200 school, met een tijd van 2.05 zwom hij 15 seconden van zijn vorige beste tijd af.

Bij de junioren/jeugd/senioren-zwemmers werden de PR’s en medailles ook aaneen geregen, te veel om allemaal specifiek op te nemen. De volgende prestaties vielen op die ons ook veel opleverden voor de clubprestatie/puntentelling:

• Jet en Lotte samen nrs 1+2 op zowel de 100 wissel als 100 vrij;
• Jens 4 sec PR op de 100 wissel en bezette hiermee de 3e plaats;
• Roos lage 29-er op de 50 vrij en Emi 32-er (1 sec PR). Beide meiden ook zeer nette races op de 200 school (2.54 resp. 3.08);
• Mart 27-er en Christiaan 29-er 50 vrij. Mart voor het eerst onder de 2.50 op de 200 school (2.48) en 16 sec PR door Christiaan op dezelfde afstand;
• Julian 4 sec PR 100 vlinder (1.13)
• Indy PR op de 200 vrij (2.40)
• Wendy 2x heel dicht bij haar PR’s en Rebecca een 4 sec PR op de 100 wissel (we dachten dat je ziek was? 😉 )
• Tristan en Ian PR’s op zowel 100 school als 100 wissel, Boaz puike PR op de 100 school (1.14).

De wedstrijd werd afgesloten met twee estafettes: 4×50 vrij meisjes junioren 3 en later en 4×100 vrij jongens jeugd 2 en later. Namens ZOB’66 snelden Jet, Emi, Emeralda en Lotte naar een 1e plaats en Mart, Pim, Julian en Boaz eindigen net als 2e achter het team van De Geul.

okt
02

Wat kun jij vandaag doen ….

Stel je hebt morgen een belangrijke wedstrijd. Of misschien ga je “gewoon” trainen. Wat kun je dan vandaag doen zodat je morgen nog beter kunt presteren?

Een aantal dingen liggen voor de hand maar zijn toch heel belangrijk. Ook voor de hand liggende zaken worden niet altijd goed aangepakt. Hierond er een aantal tips die ervoor zorgen dat je optimaal voorbereid bent voor de dag van morgen.

Slaap

Zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Dit punt kan iedereen wel opnoemen maar het kan toch makkelijk verkeerd gaan! Als ’s ochtends de wekker gaat, denken we vaak “vanavond ga ik echt vroeg naar bed”. We worden dus niet volledig uitgerust wakker maar diezelfde avond zijn we dit alweer vergeten. Dan is er nog een programma op tv, zit je net in dat leuke what’s app gesprek of zijn de Instagram stories heel interessant… Als je topprestaties wilt leveren, moet je voldoende slapen zodat je lichaam goed uit kan rusten. Bijna alle topzwemmers doen zelfs een middagdutje!

Voeding

Ook deze ligt voor de hand. We weten allemaal dat we gezond en genoeg moeten eten. Maar wat is precies “gezond” eten? En hoeveel is genoeg voor een zwemmer in de groei? Dat is lastiger te bedenken. Een heel belangrijk punt voor iedere zwemmer is het binnen krijgen van voldoende eiwitten. Eiwitten zorgen namelijk voor het herstel van je spieren. En laat je die nou net 100% nodig hebben morgen. Die eiwitten wil je ook niet allemaal in een keer binnen krijgen. Je lichaam kan namelijk niet zoveel eiwitten in een keer opnemen. Zorg er dus voor dat je elke dag, een aantal momenten hebt waarbij je eiwitrijk eet. En in welke producten zitten dan veel eiwitten? Hier een kort rijtje: zuivel zoals kwark of een breaker, vleeswaren, vlees en vis bij de avondmaaltijd en natuurlijk een eitje.

Vocht

Naast goed eten is ook goed drinken belangrijk. Misschien is dit nog wel belangrijker zelfs! Een heel klein beetje vochtverlies (vanaf 2%) zorgt namelijk al voor een heleboel prestatieverlies. Tijdens het zwemmen merken we niet dat we zweten en daarom loop je tijdens een zwemtraining makkelijk een vochttekort op. Zorg er daarom voor dat je altijd een gevulde bidon bij je hebt (en deze ook leegdrinkt!). Ook als je in een warm zwembad zit tijdens de wedstrijd, verlies je gemakkelijk vocht. Vergeet dus ook tijdens wedstrijden niet te drinken.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Of ging het spreekwoord zo niet? In ieder geval kun je vandaag van alles voorbereiden voor morgen. Heb je morgen een lange dag op school? Zorg ervoor dat je de avond van tevoren al weet hoeveel en welk eten je mee gaat nemen. Heb je morgen een wedstrijd? Pak alvast je tas en zorg ervoor dat je alles bij je hebt. Dit zorgt voor minder stress op de ochtend zelf en zo weet je zeker dat je alles bij je hebt op naar jouw topprestatie!

Ben jij geïnteresseerd in het leven van de topsporter en wil je weten wat jij kunt verbeteren op het gebied van voeding, slaap en wedstrijdvoorbereiding? Tijdens het USWIM zwemkamp nemen wij jou mee in het dagelijkse leven van de topsporter!

okt
02

ZOB’66 en Veiligheid

Het bestuur van ZOB’66 heeft veiligheid hoog in het vaandel; kinderen moeten zonder zorgen met hun zwemsport bezig zijn. Voor het gedeelte dat zich afspeelt in en om het zwembad heeft het bestuur als taak dit (indirect) zo goed mogelijk te faciliteren. 
Naast het begeleiden en trainen van onze trainers en coaches gaan we als sportclub per 1 oktober 2017 nog 1 stap verder en dat is dat we het als vereniging verplicht stellen aan al ons trainers en coaches dat ze over een Verklaring Omtrent Gedrag beschikken. Dit geldt alleen voor coaches en trainers  van 18 jaar en ouder die regelmatig met kinderen binnen ZOB’66 werken.

Wellicht ten overvloede wil het bestuur je er nog op attenderen dat Caroline Derksen (moeder van zwemmers Loïs en Ilse) binnen ZOB’66 al een aantal jaren aanspreekbaar is als vertrouwenspersoon. Lees hier meer over haar functie en hoe je haar het beste kunt bereiken.

Het Bestuur